sparen voor pensioenExperts adviseren om jaarlijks 10% tot 15% van uw inkomen te sparen, maar u kunt een meer persoonlijk doel in vier eenvoudige stappen berekenen.

Peter Leenen
9 januari 2019
Beleggen, pensioenplanning, sparen, pensioenfonds

Hoeveel moet u sparen voor uw pensioen?

Tips

  • Uw huidige uitgaven kunnen u helpen uw toekomstige uitgaven in te schatten.
  • Hoe eerder u begint met sparen, hoe minder u in totaal moet besparen.
  • Een pensioencalculator helpt u om uw voortgang te controleren

Het is een waardevolle vraag, letterlijk: hoeveel moet ik sparen voor mijn pensioen?

De vuistregel volgens de meeste experts is een jaarlijks doel van pensioensparen van 10% tot 15% van je jaar inkomen. Dit geld sowieso voor zelfstandig ondernemers maar is ook aanbevolen voor mensen in loondienst naar hun verplichte pensioenopbouw. Grootverdieners willen over het algemeen minimaal de 15% top bereiken. Mensen met lager inkomen kunnen doorgaans dichter bij de bodem 10% komen omdat basisbehoeften meestal meer van hun inkomen vragen.

De vuistregel zitten tussen de 10% en 15%. Hoeveel u gaat sparen voor uw pensioen hangt sterk af van uw toekomst wensen. Daarin is het belangrijk om de volgende voorwaarden mee in overweging te nemen.

  1. Je levensverwachting
  2. Uw huidige bestedings- en spaar patroon
  3. Je levensstijl voorkeur bij pensionering

Wij hebben voor u vier stappen bedacht zodat u erachter kan komen hoeveel u moet sparen voor uw pensioen.

1. Schat uw gewenste toekomstige inkomen

Een eerlijke waarschuwing: deze stap vraagt het meeste werk, maar na deze is de rest een makkie. En zelfs met een beperkt budget, heb je al een voorsprong. Het voorspellen van je toekomstige inkomens wens begint met een blik op je huidige uitgaven.

Om dat te doen, voer uw terugkerende maandelijkse uitgaven of vaste lasten in de eerste kolom van een spreadsheet of noteer ze op een vel papier. Denk er vervolgens over na of elke uitgave hetzelfde blijft. Gaan de bedragen na beneden, omhoog of verdwijnt het na uw pensioen?. (In de perfecte wereld heeft u uw hypotheek kunnen aflossen rond uw pensioenleeftijd.) Noteer in een tweede kolom uw beste inschatting van wat elke uitgave rond uw pensioenleeftijd zal zijn.

Tel die op, noteer andere dromen aan waar je nu misschien nog geen geld voor hebt, maar wil later geld uitgeven. Denk hierbij aan reizen, golfen, mahjong benodigdheden en danslessen. Nu zult u een ruw idee hebben van je maandelijkse bestedingsbehoeften in de toekomst is. Vermenigvuldig dit bedrag met 12 om het inkomen te krijgen dat u elk jaar nodig zult hebben om die uitgaven na uw pensionering te kunnen voldoen. Vergelijk dat met uw huidige inkomen om te komen tot wat een vervangingsratio wordt genoemd, of hoeveel van uw inkomen u zou moeten proberen te vervangen bij pensionering.

2. Overweeg algemene vuistregels

Minder dan de helft van de mensen heeft geprobeerd om te berekenen hoeveel geld ze nodig hebben om hun droom pensioen te hebben, volgens het onderzoek van het medewerker voordeel onderzoek instituut. Dat betekent dat ten minste 50% van u de oefening uit stap 1 niet heeft gedaan. (Als u stap 1 hebt voltooid en een verhouding in het bereik van 70% tot 90% hebt gekregen, gefeliciteerd, u kunt doorgaan naar stap 3. )

Als je tot de 50% behoort die de oefening niet gaat doen, is dit het punt om terug te vallen op de regels voor het vervangen van inkomen. Ze zijn niet zo nauwkeurig omdat ze een kant-en-klare oplossing zijn voor een probleem dat in vele soorten en maten voorkomt. Maar ze zijn veel beter dan niets geen oplossing.

De meest gebruikte is de 80% regel, die zegt dat je moet proberen 80% van je inkomen van voor je pensioen te vervangen. Dit is een losse regel: sommige mensen stellen voor om op 70% te mikken; anderen denken dat het beter is om te streven naar een meer conservatieve 90%.

Als u nu 15% van uw inkomen bespaart, kunt u gemakkelijk leven met 85% van uw inkomen bij pensionering, zonder uw uitgavenpatroon aan te passen.
Om erachter te komen waar u eindigt, bedenk welk percentage van uw inkomen u voor pensionering kunt sparen. U hoeft dat niet meer te doen zodra u de hypothetische finishlijn bent gepasseerd, wat betekent dat als u nu 15% bespaart, u gemakkelijk van 85% van uw inkomen kunt leven zonder de kosten aan te passen.

3. Gebruik een pensioencalculator

Als uw schattingen kloppen, geeft een goede pensioencalculator u een beeld van waar u staat in uw spaarvoortgang. Hij doet dit door uw jaarlijkse bestedingsramingen te combineren met uw uitgaven projecties. De meeste grondige calculators werken op basis van aannames die gebaseerd zijn op onderzoek: er zijn standaardregels voor inflatieprojecties, levensverwachting en marktrendementen.

Om het meest nauwkeurige resultaat te krijgen, moet u overwegen of die veronderstellingen kloppen op basis van uw situatie: is uw beleggingsstrategie klaar om het standaardrendement te halen dat wordt gebruikt door de rekenmachine, die waarschijnlijk rond 6% of 7% rendement zal schommelen? Als je naar obligaties neigt, zul je dat willen aanpassen. Zijn uw grootmoeder en de grootmoeder van uw grootmoeder tot 110 levend gebleven? Dan heb je goede, maar dure genen. Neem de extra jaren die u mogelijk leeft mee in uw projecties .

4. Maak regelmatig opnieuw de berekening

De omstandigheden veranderen en uw pensioenbehoeften zullen met hen veranderen. Of het nu gaat om een ​​nieuwe baan, een nieuwe baby of een nieuwe passie om de wereld rond te reizen als je 65 bent, het is logisch om de pensioenberekeningen redelijk vaak uit te voeren. Het is altijd beter om op tijd aan te passen, in plaats van meer te moeten goedmaken.

Als je je overweldigd voelt, is het gemakkelijk om hulp te krijgen bij het in balans houden van je financiële doelen. Keuzes variëren van goedkope online adviseurs tot financiële adviseurs die een verscheidenheid aan diensten aanbieden. U kunt de beste bankrekeningen om te sparen bij ons vergelijken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *