Banken moeten met maatregelen komen

28 dec 2018 12:24 | Peter Jansen – hollandfinancialcenter.nl

Volgens een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam heeft een kwart van de mensen onder bewindvoering of in schuldhulpverlening een laag intellectueel vermogen. Indien er niets aan de huidige situatie verandert, zullen deze aantallen toenemen en de problemen onder deze groep toenemen aldus Rosine van Dam, onderzoeker aan de HvA. 

geld lenen vergelijken

Mensen met een laag intellectueel vermogen hebben een groter risico op armoede en schulden – hollandfinancialcenter.nl

Volgens onderzoek heeft ongeveer 6 op de 40 Nederlanders het moeilijk met schrijven, lezen en rekenen. Deze eigenschappen zijn erg belangrijk in een maatschappij waar het belangrijk is om zelfredzaam te zijn. Daardoor loopt deze groep meer risico op armoede en schulden.

MEER AANDACHT VANUIT BEROEPSGROEP

Ondanks dat er meer aandacht komt voor de schuldenproblematiek hebben de mensen betrokken bij de situatie vaak niet door dat ze te maken hebben met mensen met laag intellectueel vermogen. Er valt voornamelijk nog winst te behalen bij deurwaarders, incassomedewerkers. Momenteel krijgen zij tips voor de begeleiding van deze groep. “Er wordt nog te vaak aangenomen dat deze mensen niet willen meewerken om hun schulden aan te pakken” aldus Van Dam.

Op de website van Holland Financial Center worden meerdere financiële producten in begrijpelijke taal met elkaar vergeleken.

SCHADE EN SCHANDE

Joris Korse, bewindvoerder, kan dit bevestigen. Hij geeft wel direct daarbij aan dat het zonder diagnose moeilijk is om de mensen die niet ‘willen’ van de mensen die niet ‘kunnen’ te onderscheiden. “Dooroor schade en schande ben ik wijzer geworden. Het is makkelijk om de aanname te doen dat iemand ongemotiveerd is. Je moet vaak achter mensen aanbellen. Op een later moment kom je er achter dat iemand het simpelweg niet kan.”

VERERGEREN

De professional zal zich moeten aanpassen aan de denkwijze van de client met een laag intellectueel vermogen, in plaats van dat de client zich aan de professional moet aanpassen. “Het is belangrijk om vanaf het begin anders met ze te communiceren.” aldus Van Dam. Dat is essentieel omdat een verkeerde benadering van de betreffende doelgroep de problemen bij deze mensen kan verergeren.

DENKVERMOGEN

Wanneer het ontbrekende vermogen niet wordt erkend of zelfs genegeerd kan dat leiden tot stress en zelfs spanning. Het is algemeen bekend dat mensen bij stress mogelijk verder verminderd denkvermogen kunnen hebben. Dit zorgt er bij mensen met een laag intellectueel denkvermogen voor dat hun vaardigheden om een eventueel probleem op te lossen onvoldoende worden. Daarbij kan dit bij deze doelgroep sneller leiden tot gedragsproblematiek.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *